top of page

רצפת אגן

עודכן: 20 ביולי 2019

רצפת האגן היא שטח המרפד את קרקעית האגן. הרצפה מורכבת מרקמות חיבור, עצבים, כלי דם ושרירים. קצת אנטומיה כדי להבין איפה השרירים נמצאים: מעל רצפת האגן ממוקמים אברי האגן: שלפוחית השתן, הערמונית (אצל הגבר), הרחם (אצל האשה) והחלחולת (הקצה של המעי הגס המחובר אל פי הטבעת). דרך איברים אלו עוברים מהצד הקדמי, צינור השתן והנרתיק (אצל האשה) ומהצד האחורי עובר דרכם פי הטבעת. (ראו תמונה לדוגמא)

https://www.intimina.com/blog/14-pelvic-floor-facts/

רצפת האגן נקראת "רצפה" כיוון שהיא נמצאת בקרקעית של חלל הבטן. "התקרה" של אותה "תיבה" היא הסרעפת, התוחמת בין בית החזה לחלל הבטן, וגם היא עשויה שרירים, רקמות חיבור וכלי דם. הפעלת שרירי רצפת האגן צריכים להתבצע בסנכרון עם הנשימה כדי למנוע לחץ תוך בטני- בזמן נשיפה אבצע איסוף ובזמן שאיפה אבצע שחרור.

לשרירי רצפת האגן שלושה תפקידים חשובים:

1. סגירה: סגירת הסוגרים מתבצעת על ידי כיווץ (תחושת התאפקות), בזמן עליית הלחץ התוך בטני (לדוג': בזמן צחוק, שיעול או עיטוש).

2. הרמה: שרירי רצפת האגן מגנים על רקמת החיבור על ידי הרמה של איברי האגן, שמירה וקיבועם במנח גבוהה ונכון להם בזמן פעילות ובזמן מנוחה.

3. שליטה: תפקידם של שרירי רצפת האגן היא הפעלת רפלקסים דרך חוט השדרה, מה שמאפשר לנו לשלוט באגירה וריקון שתן וצואה בזמן המתאים. שליטה בתפקודם של השרירים קשור באופן ישיר לתפקוד מיני תקין, הנאה בזמן קיום יחסי מין ובמהלך הלידה.


רצפת אגן תחתי
https://www.intimina.com/blog/14-pelvic-floor-facts/

למה חשוב לחזק את שרירי רצפת האגן?

השרירים ברצפת האגן עובדים כל הזמן נגד כוח הכובד, וכל שריר שלא מחזקים נחלש. תפקוד לקוי של רצפת האגן מתרחש כאשר שרירי רצפת האגן חלשים, צמודים או במידה וקיימת ירידה בתפקוד של עצמות המפרקים (כגון: גב תחתון, עצם הזנב, מפרקי הירך). רצפת אגן בריאה וחזקה חשובה לתפקוד תקין של המערכות שמעליה: השתן, המין והצואה. כאשר השרירים חלשים או אינם מתפקדים נפגעת יכולתם לתמוך באיברי האגן, מה שעלול לגרום לבריחת שתן, צניחה של איברי האגן כלפי מטה (צניחת רחם, צניחת נרתיק, צניחת שלפוחית השתן). עם הזמן עלולה רצפת האגן לצנוח, מה שיביא לקושי בהתרוקנות של צואה ושתן.

חיזוק שרירי רצפת האגן לאחר ההריון והלידה:

במהלך ההריון והלידה שרירים רבים באזור האגן, הגב והבטן נמצאים בעומס רב. התעלמות מהשינויים או מהנזקים שנגרמו לשרירים הללו תגרור לנזקים פיזיולוגיים, מה שעלול לגרום עם השנים לצניחות אברי המין, דליפות שתן ו/או צואה, קשיי התרוקנות וכאבים ברצפת האגן ובגב. אז מה אתם יכולים לעשות?

לחזק את שרירים רצפת האגן, את שרירי הבטן הרוחביים והזוקפים של הגב. כדי לשמור על תפקוד תקין של שרירי רצפת האגן עלינו להכיר את תחושת הכיווץ והשחרור. מאחר ומדובר בשרירים פנימיים הזיהוי של השרירים אינו קל, אך עם הכוונה נכונה ודגשים מתאימים ניתן לגרום לכל אחד ואחת להבין מה עליהם לעשות.

מה אני מרגיש בזמן איסוף שרירי רצפת אגן? תנסו בזמן מתן שתן לבצע איסוף של שרירי רצפת האגן ולעצור את זרימת השתן. שחרור של שרירי רצפת האגן יגרום לשתן להמשיך לזרום.*

*לא מומלץ לתרגל באופן קבוע עצירה של שתן בזמן התרוקנות. ממליצה להבין מה אתם מרגישים בגוף בזמן ביצוע האיסוף והשחרור ולבצע את אותו איסוף בזמן ישיבה על הספה/ כיסא או כל מצב מנוחה שונה. **חשוב להקפיד על הוצאת אוויר בזמן איסוף רצפת האגן כדי לא להגיד את הלץ התוך בטני. *** יש לציין כי גם שרירים מכווצים יתר על המידה עלולים לגרום לכאבים וכן להפרעה ביחסי מין.

אני ממליצה לכל מתאמנת באשר היא ללכת לבצע בדיקה אצל פיזיותרפיסטית רצפת אגן לאחר הלידה. גם אם מרגיש שהכל תקין לפעמים אנו לא יודעת אם קיים נזק, גם אם הוא מזערי. זכרו - אף עם לא מאוחר מידי ללכת לבדיקה. תתקשרי לקופת חולים לקבוע תור או פני לפיזיותרפיסטית פרטית. מוזמנת לפנות אליי לפרטים נוספים במידה ומתלבטת אם ללכת לפיזיותרפיסטית לבדיקה.

מעוניינת לדעת עוד על רצפת אגן ותרגילים לאיסוף וחיזוק השרירים? את מוזמנת לאחת הסדנאות או לאימון אישי. שלחי לי הודעה לפרטים נוספים.

Comments


  • facebook-logo-01
  • instagram-logo-01
arbel-fitness_logo-01.png

הוד השרון

Arbel.degany@gmail.com

054.9805765

© 2019 כל הזכויות שמורות לארבל דגני

bottom of page