בצקות בזמן בהריון
- ארבל דגני
- 20 ביולי 2019
- זמן קריאה 2 דקות

במהלך ההריון, חלים שינויים הורמונליים שגורמים לגוף לצבור נוזלים, כדי להרחיב את הגוף ולהכין אותו לקבלת עוד נפח, נפח הדם עולה כדי לספק עוד מזון וחמצן לעובר. בשל כך, נשים רבות חוות בצקת- נפיחות שמופיעה בכל הגוף אך מתמקדת בעיקר ברגליים. בצקות ברגליים במהלך ההריון הינה תופעה נפוצה ובהחלט לא נעימה ולפעמים יכולה להעיד על בעיות רפואיות נוספות. הבצקת מופיעה לרוב סביב שבוע 20 ותמשיך ותישאר עד הלידה ולפעמים גם מעט אחריה.
ניתן לזהות בצקת אם לאחר לחיצה על האזור הנפוח נשאר סימן או שקע קטן. הבצקת יכולה להיעלם או לרדת אחרי מנוחה, אולם היא עלולה גם לחזור.
קיימים מספר גורמים שמשפיעים על בצקות במהלך ההריון:
אגירה מוגברת של נוזלים: במהלך ההריון נפח הדם בגוף גדל ולפעמים פינוי הנוזלים העודפים נכשל.
גודל ומשקל הרחם: עם גדילת הרחם מתחיל להיווצר לחץ על יציאת הוורידים מהאגן לכיוון הרגליים, מה שמאט את חזרת הדם מהרגליים.
רפיון כלי דם, המתרחשת עקב שיבוש באיזון ההורמונאלי רוב הבצקות הן תופעה נורמלית ואינן מהוות סכנה, אך בצקת יכולה להעיד גם על מצבים רפואיים כמו סכרת הריונית, חסימה ורידית ורעלת הריון. במידה והבצקת מתפשטת באזורים נוספים בגוף ומלווה בכאבים עזים, מומלץ לפנות ולהיוועץ עם רופא. איך להתמודד ולטפל בבצקות?
טיפולים להקלה בבצקות כגון פיזיותרפיה מה עיסוי יכולים להקל על הבצקת אך לזמן מוגבל, לאחר זמן מה הבצקת עלולה לחזור. לכן חשוב לתת תמיכה חיצונית למערכת הורידים של הרגליים בזמן שהן למטה, ובזמן מנוחה במנח ישיבה או שכיבה להרים אותן לגובה הלב (לפחות).
להגביה את הרגליים ככל הניתן, למתוח ולהניח אותן על כיסא מוגבה בעבודה, או מעל כריות בזמן שכיבה. הקפידי למתוח לעיתים קרובות את הרגליים בזמן ישיבה ממושכת ואפילו לעמוד מידי פעם.
שתייה מרובה דווקא תעזור לגוף לצבור פחות נוזלים.
חשוב לנעול נעליים נוחות שאינן לוחצות על הרגליים ולהימנע מגרביים עם גומי לוחץ באיזור הקרסול.
פעילות גופנית: כבר אמרתי שמבחינתי התנועה היא הפתרון להכל? תנועתיות אגן, תנועה במנחים שונים והזרמת דם מבחינתי הן הדרך הטובה ביותר בהקלה ומניעת בצקות. פעילויות גופניות מומלצות נוספות: שחיה, הליכה, פילאטיס, יוגה או כל פעילות שאת אוהבת ועוזרת (יש לוודא שהפעילות מותאמת לנשים בהריון).
רפואה משלימה: לפי הרפואה הסינית, בצקת היא מצב שמבטא חוסר ב-YANG, אנרגיית התנועה, שמביא להצטברות הנוזלים. ברפלקסולוגיה הקלאסית מדברים על חיזוק "מערכות הניקוז" בגוף ככלי להקלה על הבצקות, שנתפסות כנובעות מחוסר איזון מערכתי בגוף, וישנה אפילו טכניקת עיסוי שנקראת "ניקוז לימפטי" – מסאז' נחוש שנועד "להסיע" את הנוזלים הסוררים ולשחרר את הגוף מהבצקת.
בצקות לאחר הלידה
לאחר הלידה תתכן הרעה בבצקות למשך מספר ימים עד שבועיים, גם נשים שלא סבלו מבצקות בהריון עלולות לחוות בצקות בימים שלאחר הלידה.
בחודשים הראשונים לאחר הלידה הגוף משתנה, חוזר לאט למצב דומה למה שהיה לפני הלידה. במקרים בהם חודשים לאחר הלידה הרגליים עדיין נפוחות, רצוי ללכת להיבדק אצל רופא כלי דם. לפעמים קיימים ליקויים בכלי דם וכלי לימפה שמתעוררים בעקבות ההריון והלידה. זכרו שדבר לא צריך להכאיב או להציק לאחר הלידה ולכמעט כל בעיה קיימת פתרון.
יש לך שאלות נוספות? שלחי לי הודעה ואשמח לעזור.
Comments